tanitim
tanitim
ALÇI HAKKINDA
 
DERNEK HAKKINDA
Alçı (CaSO4 2H2O) ve anhidrit (CaSO4) kalsiyum sülfatın doğal olarak oluşan formlarıdır.

Alçı ve anhidrit yataklarının büyük bölümü milyonlarca yıl önce okyanusların buharlaşması ile oluşmuş "evaporit" olarak bilinen bir tortul kayaç grubuna aittir. Bu yataklar genellikle deniz suyu olmak üzere, tuzlu solüsyonların buharlaşması sonucu oluşur ve sıklıkla kaya tuzu (NaCl) gibi diğer evaporit tuzlar içerir.

Alçı taşı doğada bazen anhidrit denilen susuz kalsiyum sülfat bazen de jips denilen bünyesinde %20 oranında su bulunduran kalsiyum sülfat minerali olarak karşımıza çıkar. Kristal bir yapıya sahip olan alçı taşı pişirildiği zaman kimyasal bir tepkime ile suyunun dörtte üçünü kaybederek yarı hidrat haline dönüşür. Suyla karıştırıldığı zaman yarı hidrat alçının pişirilmesi sırasında kaybettiği suyu geri alarak tekrar alçı taşı haline dönüşür ve taşlaşır

Alçı ve Alçıdan üretilen ürünler çoğunlukla yapı sektöründe kullanılmakla beraber, Ham jips, beyaz boya, kağıt dolgu malzemesi olarak kağıt ve pamuklu tekstil maddelerine katılır. Kömür işletmelerinde kömür tozlarında kül oranını artırmak için kullanılır. Alçı taşı, çimento sanayinde giderek artan miktarlarda kullanılmaktadır. Bira sanayinde mayalandırma için kullanılır. Son yıllarda alçı sıcak ve soğuk yalıtım malzemesi olarak çok büyük ölçülerde kullanılmaya başlanmıştır. Binalarda ses izolatörü ve rutubet düzenleyici olarak, konferans salonlarında, lobilerde vb. alanlarda büyük gürültüleri kesmek için kullanılmaktadır. Alçı döküm ve kalıp işleri ve seramik endüstrisinde büyük ölçüde kullanılır. Bunun yanı sıra alçı tıpta, cerrahide, dişçilikte, cam sanayi, sondajcılık, hayvan yemi böcek ilacı üretimi, yapay kükürt, tutkal, plastik üretimi, gıda gibi çok çeşitli faaliyet alanlarında kullanılmaktadır.Tarım sektöründe doğal gübre olarak kullanılmaktadır.



SEKTÖR PROFİLİ
ALÇIDER TÜRKİYE ALÇI ÜRETİCİLERİ DERNEĞİ 2012
rssRSSANASAYFABize Ulaşın